top of page
Osteopatia Friskoo, koiraosteopatia

Koiraosteopatia

Onko koirasi suorituskyky heikentynyt? Alkaako vanhuskoiran askel painaa? Tahdotko tarjota parhaalle ystävällesi rentouttavan hetken? Koiraosteopatiasta löytyy apu monenlaiseen vaivaan.

Jokainen varmasti tietää miten tukala olo on, kun niska-hartiaseutu on jumissa tai selkää kiristää. Koira voi kärsiä aivan samoista ongelmista. Säännöllisellä kehonhuollolla voidaan parantaa koiran suorituskykyä, lievittää kipuja ja ennaltaehkäistä ongelmia. Kehonhuolto ei ole pelkästään aktiivisesti harrastavien koirien etuoikeus, vaan kaikki koirat hyötyvät siitä. Fyysisten vaikutusten lisäksi hoito vaikuttaa positiivisesti myös koiran mieleen – osteopatia on siis erinomainen hoitomuoto esimerkiksi herkästi stressaaville koirille. Osteopaattinen hoito sopii monenlaiseen vaivaan ja tilanteeseen. Mikäli sinua mietityttää oman koirasi tilanne, voit aina ottaa yhteyttä ja kysyä hoidon sopivuudesta sille.

Hoidossa käytän laajasti erilaisia osteopaattisia tekniikoita kunkin asiakkaan tarpeen mukaan. Käyttämäni tekniikat ovat lempeitä eivätkä tuota koiralle kipua. Ollakseen tehokasta käsittelyn ei tarvitse tuntua epämukavalta! Käytän tarpeen mukaan myös matalateholaseria.

Koira-/eläinosteopaatti ei ole suojattu nimike, mutta voit varmistaa koiria hoitavan osteopaatin pätevyyden JulkiTerhikistä. Nelivuotisen humaanipuolen koulutuksen lisäksi koiria hoitavalla osteopaatilla tulisi olla jatkokoulutus koiraosteopatiasta.

Kenelle hoito sopii?

Harrastavat haukut

Koiraosteopatia sopii ennaltaehkäisevänä ja ylläpitävänä hoitona muun kehonhuollon yhteyteen. Erityisesti aktiivisesti harrastavien ja kovassa käytössä olevien koirien kehonhuoltoon kannattaa panostaa – kun kroppa on tasapainossa, koira toimii niin kisakentillä, metsällä kuin kotonakin! Manuaalisen terapian lisäksi ohjaan myös erilaisia harjoitteita kehittämään koiran lihaskuntoa.

 

→ Lue lisää koirien fysiikkavalmennuksesta täältä.

Vanhukset vetreiksi

Sydäntäni lähellä ovat vanhat koirat. Ikääntyminen voi tuoda mukanaan kivuliaita tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia, kuten nivelrikkoa. Kipu saa koiran käyttämään kehoaan normaalista poikkeavalla tavalla, jolloin keho kuormittuu epätasapainoisesti. Tämä voi lisätä kipua ja noidankehä on valmis. Vastoin yleistä luuloa jäykkyys, kömpelyys tai haluttomuus liikkua ei ole normaalia iäkkäälläkään koiralla.

Tapaturman jälkihoito

Pienilläkin tapaturmilla saattaa olla pitkäkestoisia seurauksia, jotka eivät välttämättä ole heti havaittavissa. Putoamiset agilityesteeltä, törmäykset koirakaverin kanssa, liukastelu tai kompastuminen kovasta vauhdista saattavat aiheuttaa kehon toiminnassa muutoksia, jotka voivat tulla esiin vasta pitemmän ajan kuluttua. Tämän takia kannattaa tarkistuttaa koira osteopaatilla loukkaantumisen jälkeen, jotta mahdollisiin ongelmiin päästään käsiksi jo alkuvaiheessa. 

Emo ja pennut

Tiineys, synnytys ja pentujen hoito on kuormittavaa nartun keholle. Jalostuskäyttöä suunniteltaessa on syytä huolehtia siitä, että narttu on fyysisesti hyvässä kunnossa ennen astutusta. Narttu on hyvä hoitaa myös synnytyksen jälkeen, etenkin jos synnytyksessä on ollut komplikaatioita. Pennut voidaan hoitaa osteopaattisesti yhdessä emän kanssa ennen luovutusta uusiin koteihin. Kohdunaikainen elämä, synnytys ja pikkupentuajan kolhut voivat aiheuttaa jännityksiä pentujen kehoon. Osteopaattinen hoito tukee pentujen terveyttä ja tasapainoista kehittymistä.

Hoidon kulku

Hoitoon varataan aikaa koirasta riippuen noin 45–60 minuuttia. Mikäli omistajalla on hallussaan röntgenkuvia tai eläinlääkärin lausuntoja (mahdolliset sairaudet), voi ne tuoda mukana vastaanotolle. Ennen käsittelyä tarkastelen koiraa yleisesti sen liikkuessa. Tämän jälkeen tutkin koiran tuki- ja liikuntaelimistön käsin palpoimalla. Itse käsittelyn aikana koira yleensä makaa kyljellään, jolloin se on kaikista rennoimmillaan, mutta hoito onnistuu myös seisten tai istuen. Hoidossa edetään aina koiran ehdoilla, eikä sitä pakoteta mihinkään.

Ennen ja jälkeen osteopatian on suotavaa käyttää koira tarpeillaan. Ruokailu kannattaa ajoittaa hoidon jälkeen tai ruokkia koira vähintään pari tuntia aiemmin. Osteopaattisen hoidon jälkeen koiralla saattaa olla jano, joten riittävästä vedensaannista tulee huolehtia. Käsittelyn jälkeen koirat mieluusti lepäävät, joten treenaaminen ja rankemmat lenkit on jätettävä toiselle päivälle. Käynnin yhteydessä omistaja saa ohjeet jatkohoitoon.

Milloin koiraosteopaatille?

Kipu muuttaa koiran käytöstä vähitellen. Monesti muutokset ovat niin pieniä, ettei omistaja aina huomaa niitä. Siksi koira kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella säännöllisesti. Koiran käytöksen muuttuminen kertoo monesti ongelmista. Jos koira nuolee toistuvasti tassujaan, kirputtaa itseään, lopettaa venyttelyn tai venyttelee lakkaamatta, ei enää hyppää sohvalle tai autoon, läähättää herkästi ilman rasitusta, on ärtyisä tai aggressiivinen, vaihtaa toistuvasti nukkumapaikkaa tai -asentoa, on todennäköistä, että sillä on kipuja jossain päin kroppaa.

Myös muutokset liikkumisessa, esimerkiksi lisääntynyt peitsaaminen, vinossa kulkeminen, raajan keventäminen tai ylipäätään haluttomuus liikkua kertovat ongelmista. Tarvittaessa ohjaan koiran aina eteenpäin eläinlääkärin tai muun ammattilaisen vastaanotolle.

Osteopatia Friskoo, koiraosteopatia

Koiraosteopatia auttaa lievittämään kipua ja parantamaan liikkuvuutta, jotta koirasi voi nauttia onnellisesta ja aktiivisesta elämästä.

bottom of page